WineArtCulture - Beérett a munkánk gyümölcse

Interjú jelent meg velem a WineArtCulture online bor- és gasztronómiai magazinban, amelyben többek közt a VáliBor borászat 2023-as kimagasló eredményeiről és a sikereinkről beszéltem, valamint arról, hogy milyen évet tudhattunk magunk mögött. De szó esett a Badacsonyi borvidékről, és azt is elárultam, hogy szerintem hol helyezkedik el a világ bortérképén.
Komoly és nagyon fontos sikereket értetek el az egész év folyamán. Milyen érzés visszagondolni ezekre?
Nagyon jó és természetesen minden sikerünkre nagyon büszkék vagyunk. Hatalmas öröm ez számomra, hiszen ezek a kimagasló eredmények megerősítenek abban a hitemben, hogy jó úton haladok. De rögtön szeretném hozzátenni, hogy minden siker az egész csapatnak a munkáját, hozzáállását és elhivatottságát tükrözi vissza, hiszen egy ilyen csapat nélkül, aki mindenben támogatja az elképzelésemet és a munkámat, ez nem jöhetett volna létre. Jó látni, hogy naponta mindenki hozzáteszi a maga nélkülözhetetlen részét a munkához és minden alkalommal a maximum a cél. Hiszem, hogy semmi sem véletlen, éppen ezért gondolom azt, hogy ezek az eredmények visszatükrözik az elmúlt évek kemény és megalapozott munkáját. Úgy látszik, beérett a munkánk gyümölcse.
Mi kellett ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjél el?
Hit, alázat, csapatmunka, és ami a legfontosabb: a család szeretete és támogatása. Szoktam mondani, hogy bármit is csinál az ember, nem lehet egyik pillanatról a másikra nagy sikereket elérni. Zongorázni sem egy-két év alatt tanul meg az ember, így nekem is több időmbe telt, mire alaposan megismertem azokat a kiváló területeket, amelyeken már a kezdettől fogva gazdálkodom. A jóhoz idő, elszántság, komoly munka és rengeteg tanulás szükséges. Az évek leforgása alatt egyre jobban kialakult az a stílus, amit a boraimmal szeretnék képviselni, mára pedig ezeket precízen meg is tudom jeleníteni. Öröm tapasztalni, hogy ezt mind a vevőink, mind pedig a szakma is értékeli. És ez számokban is tetten érhető, hiszen évről évre nőnek az eladásaink.
És mi a Váli-stílus?
Badacsonyban nem csak a terroirt éreztem, hanem mindig volt a boraiban egy olyan kellemes gyümölcsösség, ami nagyon szép arányban kísérte ezt az egyedülálló terroirt. Nehéz, és nem is kell Tokajjal vagy Somlóval összehasonlítani, de én Badacsonyt és az itt készülő borokat mindig kicsivel jobban szerettem. Persze, ez az én szubjektív véleményem. Ha ez a téma felmerül, szoktam viccelődve említeni, hogy a borok kicsit olyanok, mint a nők: hála az Istennek, mindenkinek más tetszik. Komoly vita lenne abból, ha mindenkinek ugyanaz tetszene. Mindig is úgy tartottam, hogy a badacsonyi bor – egy somlói vagy tokaji borral ellentétben – attól lesz különleges, hogy a terroir nem nyom el mindent, hanem ez gyönyörűen kiegészíti a borokat. Azaz a terroir, a gyümölcsösség és a fajta jellegzetessége szép egyensúlyban jelenik meg. Már a kezdetektől ezt a stílust szerettem volna a boraimban megfogalmazni és erősíteni. Mindezt úgy, hogy a jól ihatóság, frissesség is fontos szerepet kapjon, közben a borok mélysége is pont annyi legyen, hogy ezt minden fogyasztó szépen tudja érzékelni és megérteni. Olyan borokat szeretek készíteni, amiket egy fárasztó nap után bárki szívesen felbont.
Hol helyezkedik el szerinted Badacsony a világ bortérképén?
Sajnos tény, hogy jelenleg a magyar bor csak Magyarországon világhíres. Nem vagyunk a megérdemelt helyünkön a világban, s ennek több felelőse is van. Úgy gondolom ennek felelősségét már látják kormányzati szinten is, és véleményem szerint jelenleg jó kezekbe került a bormarketing. Látom az akaratot, és azt, hogy jó irányban fog minden változni. Tudnunk és látnunk kell, hogy kormányzati állami segítség nélkül magyar bor nem fog tudni visszakerülni a világ bortérképére. A célok eléréséhez természetesen kell egy jó borstratégia, amin a jelek szerint komolyan dolgozik az állam, illetve a kollégák is. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ehhez olyan borászok is kellenek, akik ezt meg tudják jól valósítani. Egy dolog biztos: nagyon jó munkával, megfelelő borstratégiával és országmarketinggel, és ehhez kapcsolódóan megfelelő régiós- illetve borászmarketinggel, ami kiegészül különböző egyesületekkel és csoportokkal, akik ezt tudják erősíteni, elérhetünk arra a pontra, hogy felkerülhetünk a világ bortérképére, és ott lehetünk az élmezőnyben. Mint például a szomszédban lévő Wachau, mely egy nagyon kis borvidék. Véleményem szerint adottságokban Badacsony legalább olyan jó, ha nem jobb, mint Wachau. Éppen ezért bízom benne, hogy eljön majd az az idő, amikor Badacsony ott lesz a világ legjobb borvidékei között. A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárások ezt a lehetőséget erősítik hosszú távon.
Szőlőtermesztés szempontjából milyen évet zártatok?
Elhúzódó telünk, késői tavaszunk volt, erre jött egy rendkívül csapadékos nyár. Ez, akárcsak a komoly jégesők nagyon veszélyeztették a termést. Szerencsére minket a jégeső nem érintett. Növényvédelmi szempontból nagyon küzdelmes évünk volt, de szerencsére az augusztus közepétől egészen szeptember végéig tartó gyönyörű időjárásnak köszönhetően kiváló alapanyagot sikerült szüretelnünk. Általánoságban elmondható, hogy akinek virágzásban nem volt komoly peronoszpóra problémája, nem kapott jégesőt, illetve a lisztharmatot is megúszta, az kimagasló évjáratot könyvelhetett el magának. Szerencsére mi is ezek közé tartozunk.
A teljes interjút a WineArtCulture weboldalán tudjátok elolvasni